Bukov vrh, 832 m in Pasja ravan, 1020 m

Polhograjsko hribovje

Pasja ravan je bila s 1029 metri nadmorske višine nekdaj najvišji vrh Polhograjskega hribovja. Po odhodu jugoslovanske vojske, ko je postal dostop na vrh ponovno mogoč, so ugotovili, da je bil zaradi posegov v naravo vrh "znižan" kar za devet metrov in je tako moral prepustiti prvo mesto 1021 metrov visokemu Tošču. Na starejših kartah je še vedno označena višina 1029 metrov.

Zanimivost; na vrhu Pasje ravni je od leta 2014 postavljen vremenski radar, ki skupaj z radarjem na Lisci dopolnjuje radarsko sliko padavin. Agencija RS za okolje (ARSO) vsako leto organizira dneve odprtih vrat z ogledi radarja.

Opis:

Zahtevnost: Nezahtevna označena pot

Oprema: Običajna planinska oprema

Višinska razlika: 630 m

Izhodišče: Hotovlja, 390 m. Iz Škofje Loke zavijemo v Poljansko dolino proti Žirem, v semaforiziranem križišču v Poljanah nad Škofjo Loko zavijemo levo, nato zapeljemo po mostu čez Soro. Avto lahko pustimo ob cesti tik pred vasjo ali pa nekaj metrov naprej od začetka pešpoti na Bukov vrh. Lahko ga pustimo tudi pri turistično-informacijski pisarni v centru Poljan nad Škofjo Loko (v semaforiziranem križišču desno).
WGS84: 46,120254, 14,192344.

Koče: Na tem območju ni planinskih koč.

Časi: Hotovlja–Bukov vrh 1 h
Bukov vrh–Pasja ravan 45 min.
Sestop 1.20 h
Skupaj 3 h

Sezona: Kopni letni časi.

Vodnik: Božidar Lavrič: Polhograjsko hribovje. PZS, 2010.

Zemljevida: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, izletniška karta; Geodetski zavod Slovenije, 1 : 50.000; Škofjeloško, Idrijsko in Cerkljansko hribovje, Turistična karta in vodič, Kartografija, 1 : 40.000.

Vzpon: Preko mostička gremo po poti, ki se strmo vzpne, v gozd. Ko strmina popusti, pridemo na jaso. Pot se kratek čas nadaljuje po kolovozu do velike ograde, ob kateri se povzpnemo do domačije. Pred sabo že zagledamo Bukov vrh, 832 m, na katerem stoji cerkev Žalostne matere možje. Od izhodišča do cerkve je približno ena ura hoje.

V nadaljevanju se spustimo proti jugu proti domačiji in sledimo oznaki na skednju (Vinharje, Pasja ravan, Črni vrh). Nadaljujemo po široki razgledni poti proti jugu in na začetku gozda zavijemo desno. Pozorni moramo biti na oznake, ki nas kmalu usmerijo v levo na travnik in kasneje ponovno v gozd. Pot nas pripelje na cesto in v nekaj minutah dosežemo zravnan, obsežen vrh Pasje ravni, 1020 m.

Sestop: Sestopimo po poti vzpona.


Image
Slika 1: Bukov vrh v ozadju Blegoš, Koprivnik, Mladi vrh in Triglav, Foto: Andreja Erdlen
Andreja Erdlen