Divje jezero

Ali veš, kje se nahaja najčistejše jezero na svetu?

Zanimivosti o jezerih sveta, I. del

Slovenska jezera so prečudovita in ponujajo nemalo idej za družinski izlet, a ker me je radovednost premamila, sem pokukala čez mejo. Naredila sem pravo malo raziskavo o svetovnih jezerih in zate zbrala najzanimivejše zgodbe, najmarkantejše številke in nenadkrivljive oblike. Sedi in beri. 🙂

Za začetek nekaj zanimivih dejstev

Na svetu je več kot 117 milijonov jezer, ki predstavljajo 3,7 odstotka kopenske površine (brez Antarktike, Grenlandije in Kaspijskega morja). Okoli 90 milijonov jezer je manjših od enega hektara.

Če bi vse obale jezer povezali v premico, bi z njo lahko kar 250-krat obkrožili Ekvator – dolga bi bila skoraj 3.200.000 kilometrov.

Jezera najdemo na vseh kontinentih v različnih okoljih: v gorah in puščavah, na ravnicah in morskih obalah. Predstavljajo 90 % celotne kopenske vode na Zemlji (brez oceanov).

Največ jezer je sladkovodnih in večino najdemo na severni polobli. Ko jezero enkrat nastane, gre podobno kot človek skozi različne faze življenjskega cikla, od mladosti, zrelosti, včasih tudi do smrti.

Veda, ki se ukvarja z različnimi oblikami vode in njenimi ekosistemi, se imenuje limnologija.

Katere države se ponašajo z največj jezeri?

Rusko ministrstvo za naravne vire navaja podatek o uradnem številu jezer v državi: 2.747.997. Velika večina, kar 98 odstotkov, je manjših od enega kvadratnega kilometra in globljih manj kot 1,5 metra.

Kanada ocenjuje, da ima 31.752 jezer, večjih od 3 km2, neznano pa je, koliko je vseh skupaj. Pravijo, da najmanj dva milijona.

Finska je znana po največji gostoti jezer, zato je znana kot dežela tisočih jezer. Uradno jih 187.888, ki so večja od 500 m2. Približno 56.000 od teh jezer je večjih od 10.000 m2.

Na meji med Združenimi državami Amerike in Kanado ležijo Velika jezera: Michigansko, Huronsko, Eriejsko, Ontarijsko in Gornje jezero (orig. Superior). Michigansko in Huronsko jezero sta sicer geografsko povezani, ločujeta ju zgolj imeni. Skupaj nosijo okoli 21 % celotne svetovne zaloge sveže vode.

Največje med Velikimi je Gornje jezero z največjo površino sladke na svetu (82.000 km²), kar predstavlja 10 % svetovne zaloge. Jezero s pomenljivim imenom je tako veliko, da bi z njim lahko prekrili celotne ZDA z več kot metrom vode.

Kaj pa naj jezera na svetu?

Najnižje ležeče jezero je Mrtvo oz. Slano morje na meji med Izraelom in Jordanijo, ki je dejansko jezero in ne morje, čeprav ime govori drugače. Je eno izmed najbolj slanih jezer na svetu, leži pa 418 metrov pod nadmorsko višino.

Najvišje ležeče jezero je 100 metrov dolgo kratersko jezero Ojos del Salado, ki leži na višini 6.390 m v gorah na meji med državama Čile in Argentina.

Najgloblje jezero je s 1.637 metri Bajkalsko jezero v Sibiriji. Če ne upoštevamo Kaspijskega morja, je tudi največje sladkovodno jezero po prostornini, ki vsebuje od 22 do 23 % celotne sladke vode na svetu. S častitljivimi 25 milijoni let je tudi najstarejše jezero.

Najdaljše jezero na svetu je jezero Tanganyika v Afriki z izmerjenimi 673 kilometri dolžine. Veliko afriško jezero je drugo največje sladkovodno jezero na svetu, drugo največje po prostornini in drugo najdaljše. V vseh primerih ga prehiteva Bajkalsko jezero.

Najbolj slano jezero je Don Juan Pond na Antarktiki, ki z več kot 40-odstotno slanostjo kar 18‑krat prekaša morje.

Najčistejše jezero je Modro jezero ali Rotomairewhenua v Novi Zelandiji, saj po raziskavah inštituta NIWA lahko vidimo kar 80 metrov v globino.

Največje umetno jezero z namenom pridobivanja elektrike je jezero Kariba ob reki Zambezi.

Najvišje ležeče jezero s komercialnim dostopom je jezero Titikaka na meji med Bolivijo in Perujem na 3.812 metrih nadmorske višine. Je tudi največje jezero Južne Amerike.

Najbolj nevarno jezero na svetu je jezero Karačaj blizu Uralskega gorovja. V letu 1990 bi v eni uri ob jezeru prejeli smrtonosni odmerek sevanja, enak dozi 600 rentgenov.

Največje poznano jezero pa se ne nahaja na Zemlji, ampak na Saturnovi luni Titan. Imenuje se Kraken Mare, zavzema pa markantnih 388.500 km². Napolnjujeta ga tekoča metan in etan.

In še naj jezera v Sloveniji
  • Najgloblje slovensko jezero je Divje jezero v Idriji – 160 m.
  • Največje slovensko jezero je Cerkniško jezero – 25 km².
  • Največje slovensko naravno jezero je Bohinjsko jezero, ki meri 4.100 m v dolžino, do 1.200 m v širino in do 45 m v globino.
  • Najvišje ležeče jezero pri nas je Zgornje Kriško jezero, ki leži pod Križem in Kriškim robom na Kriških podih.

Kaj pa najlepše jezero? To odločitev prepuščam tebi. 🙂

Še več zanimivosti o jezerih preberi v mojem drugem zapis Odkrila sem roza jezer!.

Upam, da sem ti dala nekaj idej, kako lahko opraviš najin Migimigi izziv! Časa imaš do 31. avgusta. Izberi svoje naj jezero, naredi ob njem selfi in ga deli z nami na Facebooku ali Instagramu z #migimigi #mojajezera ter dokončaj izziv.


Manca