Izlet na Idrijsko in obisk Divjega jezera

Slovenija skriva ogromno kotičkov, ki jih je veselje raziskovati s kolesom. Eden izmed takšnih je skrivnostno Divje jezero pri Idriji, ki ponuja mnogo lepega tudi v svoji okolici.

Kraško jezero sodi med bisere naravne dediščine. Naravni spomenik je že od leta 1967, pet let kasneje pa je postalo prvi slovenski muzej v naravi.

Jezero je ujeto pod prepadnimi stenami Črnovrške planote, v globinah pa se povezuje s skrivnostnimi in neraziskanimi podzemnimi vodami. Velja za najgloblje jezero v Sloveniji, potapljači so se spustili kar do 160 metrov globine. Svoj pogum so nekateri plačali z življenjem, zato je potapljanje v jezeru prepovedano.

Jezero se ponaša tudi z najkrajšo reko v Sloveniji, reko Jezernico, ki se zgolj po 55 metrih izliva v reko Idrijco. Slikovito jezero smaragdno zelene barve je vsekakor krasna ideja za izlet, saj vas bo očaralo tudi z zanimivo kulturno in naravno pestrostjo okolice.

Potapljanje v Divjem jezeru je prepovedano.

Idrija, kraj kulturnih presežnikov

 • Antonijev rov iz leta 1500 slovi kot eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi in je hkrati najstarejši del idrijskega rudnika. V njem si lahko ogledate prikaz starih načinov rudarjenja.
 • Idrijska kamšt – rudniška črpalka z lesenim pogonskim vodnim kolesom je največje ohranjeno tovrstno leseno vodno kolo v Evropi.
 • Idrijska rudarska hiša je primer rudarske arhitekture iz druge polovice 18. stoletja. Opremljeno stanovanje v pritličju obiskovalce popelje v življenje rudarske družine v 20. stoletju.
 • Grajski kompleks Gewerkenegg iz 16. stoletja – na ogled je stalna razstava Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrija, ki ponuja zgodovinski in tehnološki prikaz rudarjenja.
 • Rudnik živega srebra – drugi največji rudnik živega srebra na svetu.
 • Klavže – vodne pregrade za plavljenje lesa za potrebe rudnika. Obiščite zanimive klavže na Idrijci in čudovite Kanomeljske klavže, ki jim pravijo tudi slovenske piramide; ob slednjih je tudi jezero.
V Idriji je doma slavna idrijska čipka

Na Idrijskem seveda ne moremo mimo idrijske čipke. V Mestnem muzeju Idrija lahko obiščete stalno razstavo Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina, ki pripoveduje zgodbe o večstoletni tradiciji ročno izdelane idrijske čipke in klekljaricah.

Obiščite še vsakoletni Festival idrijske čipke, za najbolj željne znanja klekljanja pa bo poskrbela Čipkarska šola.

Naravno kopališče Lajšt

Katere naravne znamenitosti lahko vidite v okolici Divjega jezera?

Krajinski park Zgornja Idrijca in Geopark Idrija ponujata mnogo naravnih znamenitosti, ob katerih se boste ohladili in si odpočili s kolesom ali peš.

Na Idrijskem so obiska vredni:
 • naravno Kopališče Lajšt ali Idrijska Bela – urejeno naravno kopališče ob sotočju Idrijce in Belce, ki poleg kopanja v reki ponuja razne športne aktivnosti in prostor za piknik;
 • naravoslovna učna pot Ob rakah je za lahkoten sprehod;
 • skrivnostna grapa Gačnik – s slapovi, koriti, brzicami, soteskami in tolmuni za ljubitelje vode;
 • Scopolijev spominski vrt – nahaja se nad slovito kamštjo ob Jožefovem jašku pred vhodom na rake; ime nosi po Joannesu Antoniusu Scopoliju, prvem idrijskem rudniškem zdravniku in naravoslovcu evropskega pomena;
 • muharjenje na reki Idrijci – ljubitelji te posebne oblike ribolova boste nad reko Idrijco navdušeni.
Za ljubitelje razgibanega kolesarjenja

Divje jezero z okolico bo zagotovo všeč kolesarjem, ki imajo radi razgibane trase. Veliko poti vodi po klancih gor in po nekaj kilometrih zopet dol. Našli boste veliko gorskih kolesarskih poti, ob katerih boste ob povečanem srčnem utripu spoznavali zgodovino teh krajev.

Za konec športnega ali kulturnega izleta po Idrijskem si privoščite idrijske žlikrofe, s katerimi boste poskrbeli tudi za gurmanske užitke.