Kako uporabiti defibrilator

V Sloveniji zastoj srca vsak dan doživi približno deset ljudi, od tega jih skoraj polovica umre.


Ko se srce nenadoma in nepričakovano ustavi, to razumemo kot nenaden srčni zastoj. Ta se za razliko od srčne kapi lahko zgodi katerikoli osebi in v katerikoli starosti, hkrati je tudi veliko bolj smrtonosen, saj največkrat nastopi povsem nepričakovano in brez opozorilnih znakov.


K sreči pa smrt zaradi nenadnega srčnega zastoja ni neizogibna. Pravzaprav je to morda edino smrtonosno zdravstveno stanje, v katerem lahko, četudi nimamo strokovnega medicinskega znanja, s hitro reakcijo kar za trikrat povečamo možnost preživetja žrtve. Če seveda poznamo temeljne postopke oživljanja (TPO), ki jih je v primeru zastoja srca treba izvesti.

Kako rešiti življenje v primeru nenadnega srčnega zastoja?

Ob nesreči bližnjega je težko reagirati, saj te lahko premagata strah ali stres, vendar se je vseeno treba zavedati, da vsaka minuta, ki preteče brez stiskov prsnega koša, zmanjša možnost preživetja za 10 %.


Zato je pomembno, da ohraniš zbranost in hitro ukrepaš.


Znake, da gre za zastoj srca, lahko prepoznaš po tem, da se oseba nenadoma zgrudi, se več ne odziva in ne diha.


V teh primerih nemudoma upoštevaj spodnje korake:

1. Če se žrtev ne odziva in ne diha, sprosti dihalne poti in takoj pokliči 112.

2. Če pri reševanju nimaš pomoči, takoj oceni, kje v bližini se nahaja defibrilator. Seznam defibrilatorjev v bližini lahko že ta hip preveriš tukaj, da v nujnih primerih ne izgubljaš časa po nepotrebnem. Če se defibrilator nahaja največ dve minuti teka stran, steči ponj, saj ima defibrilacija srca prednost pred ostalimi postopki oživljanja. Če pa imaš ob sebi še koga, po defibrilator napoti njega.

Image
Vir: Uporabniški priročnik HeartSine samaritan® PAD SAM 350P

3. Če si sam in je defibrilator oddaljen več kot dve minuti teka, prizadetega ne zapuščaj, ampak mu takoj nudi masažo srca (30 stiskov + 2 vpiha*).

4. Takoj ko ti pod roke pride defibrilator, ga vključi in sledi zvočnim navodilom.


Kot lahko vidiš, vsi zgoraj omenjeni ukrepi, pomembni za preživetje, niso odvisni od zdravstvenega osebja, ampak od navzočih pri nesreči. Torej tebe. In tvoj trud do prihoda reševalcev lahko nekomu reši življenje.

Znaš uporabiti defibrilator?

Uporaba defibrilatorja ni noben bavbav. Aparat te bo vodil skozi celoten postopek, verjetnost, da boš z njim prizadetemu povzročil trajno škodo, pa je neskončno majhna, saj defibrilator ne bo dovolil električnega sunka, če to ne bo zares potrebno.

Kako uporabiš defibrilator?
  1. Takoj ko dobiš defibrilator, ga vključi in sledi zvočnim korakom govornika.
  2. Samolepilni elektrodi prilepi na golo kožo, ki ne sme biti vlažna, in sicer eno pod desno ključnico, drugo pa na levo stran prsnega koša.
  3. Odmakni se od naprave in se ničesar ne dotikaj ter pusti napravi, da analizira srčni ritem.
  4. Če naprava zazna, da je potrebna defibrilacija, svetuje električni šok, ki ga sprožiš s pritiskom na utripajoči gumb.
  5. Sledi nadaljnjim navodilom defibrilatorja za oživljanje. Navadno to pomeni, da te defibrilator vpraša za oceno odzivnosti in dihanja. Če žrtev ne daje vidnih znakov, nadaljuj z masažo srca (30 stiskov, 2 vpiha*), vse dokler te defibrilator ne pozove, da prenehaš in se umakneš zaradi ponovne analize ritma.
  6. Če defibrilator zazna ritem, elektrode vseeno pusti prilepljene in defibrilator vključen, saj se lahko zastoj že kmalu ponovi. Redno spremljaj tudi odzivnost in dihanje prizadetega.

Pomembno: Uporaba defibrilatorja brez masaže srca ni učinkovita.


* Če imaš velike pomisleke, umetnega dihanja ni treba izvajati, dovolj je zunanja masaža srca, ki jo v tem primeru izvajamo neprekinjeno.