Kužni kašelj, ena najpogostejših kužnih bolezni psov

Gre za bolezen, ki je nevarna za vse kužke, ne glede na njihovo starost. Ker kužni kašelj povzroča več povzročiteljev, lahko zbolijo tudi cepljeni kužki, a v milejši obliki.

Bolezen je dokaj pogosta in kašelj zveni zelo neprijetno, vendar jo večina kužkov preboli brez posledic. Že v enem tednu opazimo izboljšanje, okrevanje pa traja do tri tedne.

Jesen in zima sta čas kužnega kašlja

Kužni kašelj je izredno nalezljivo obolenje zgornjih dihal pri kužkih, ki ga povzročajo virusi ali bakterije. Prenaša se po zraku, v kapljicah izdihanega zraka in prek sline. Naš hišni ljubljenček se lahko s kužnim kašljem okuži že v kratkem stiku z drugim psom, ko je na sprehodu, najhitreje pa se širi v množicah: v pasjem parku, na pasji razstavi ali v pasji šoli.

Kužni kašelj je nevarnejši za mladičke, starejše kužke in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, saj lahko vodi v sekundarne infekcije, kot je na primer pljučnica. Zato bodimo previdni in se z bolnimi kužki ne zadržujmo na mestih, kjer so tudi drugi kužki.

Kakšni so simptomi?

Inkubacijska doba, to je čas od okužbe do pojava, je približno tri do deset dni. Znaki bolezni so naslednji:

  • suh in dražeč kašelj,
  • bruhanje,
  • vročina,
  • izcedek iz nosu,
  • apatičnost.

Razen v hujših primerih je suh kašelj najpogostejši simptom kužnega kašlja pri kužkih. Pojavi se ob fizičnem naporu, sproži pa ga lahko tudi pritisk na sapnik, če ga na sprehodu premočno potegnemo za ovratnico. Kašelj je glasen in suh. Ko ga poslušamo, imamo občutek, da se je kužku nekaj zataknilo v grlu. Intenziven kašelj lahko sproži tudi bruhanje. Kuža izbruha nekaj penaste sline, če pa ima poln želodec, lahko tudi hrano.

Manj pogosto kašelj spremljata tudi zmerna vročina in izcedek iz nosu ali oči. Če se simptomi ne izboljšujejo in poleg kašlja opazimo še druge znake slabega počutja pri psu, je možno, da se je bolezen razvila v sekundarno infekcijo, ki jo je treba zdraviti.

Bodimo odgovorni do drugih kužkov

Če naš kuža kašlja, se moramo na sprehodih izogibati obljudenim in zelo obiskanim sprehajalnim potem. Prav tako je prav, da v tem času omejimo gibanje našega kužka, saj fizična aktivnost in naprezanje pogosto sprožita kašelj. Na sprehodu mu nadenemo oprsnico in tako omilimo pritisk na sapnik.

Za hitro okrevanje je pomembno, da kužku ponudimo kakovostno hrano, v tem času mu lahko dodamo še kakšno prehransko dopolnilo, da bo njegov imunski sistem odpornejši. Preverite, kako izbrati kakovostno hrano, dodatke za močan imunski sistem in prehranske dodatke za svojega ljubljenčka.

Na srečo ta bolezen v večini primerov ni smrtno nevarna in lahko v enem do treh tednih izzveni sama od sebe. Ker pa lahko v nekaterih primerih, predvsem pri mladičkih, starejših ali oslabelih kužkih, pride do hujših zapletov, je priporočljivo, da takrat s kužkom obiščete veterinarja.


Image

Andreja Fegeš, Mr.Pet