Kolesarska dirka

Kako se obleči za Maraton Franja?

Za kolesarje ni slabega vremena, obstaja le slaba izbira oblačil. Ta so tudi v kolesarstvu postala pomemben kamenček v mozaiku vrhunskega rezultata, saj skrbijo za udobje telesa, med profesionalci pa tudi za manjši upor vetra. Pri rekreativnem kolesarjenju imajo oblačila še pomembnejšo vlogo, saj kolesarji med treningom ali tekmo nimajo ob sebi spremljevalnih vozil, zato morajo imeti s seboj vse, kar bi utegnili na poti potrebovati. Oblačila za kolesarjenje imajo pomembno nalogo, saj morajo telo ščititi pred mrazom, vetrom in dežjem, omogočati odvajanje vlage ter biti dovolj udobna, da ne motijo pri gibanju, ne žulijo in ne tiščijo. No, poleg tega je seveda zaželeno tudi, da so oblačila čim lažja in čim bolj trpežna.

Prava oblačila in pravilno oblačenje


Kolesarski maraton je sestavljen iz odsekov različnih intenzivnosti, kot so ravninsko kolesarjenje po prijetnem soncu, vzponi in spusti. Pri tem se ves čas spreminjajo potrebe po hlajenju ali zaščiti telesa, zato je pomembno vedeti, kdaj je treba odpeti zadrgo kolesarske majice in kdaj obleči vetrovko. Kaj hitro namreč lahko »zakuhaš« ali pa se prijeten vetrič pri spustu spremeni v zahrbten prepih, ki privede do prehlada.

Podobno kot pri vseh drugih aktivnostih je tudi pri kolesarstvu priporočljiv »princip čebule«, torej oblačenje v plasteh. Z oblačenjem oziroma slačenjem posameznih oblačil se hitro in učinkovito prilagodiš različnim vremenskim razmeram ter intenzivnosti kolesarjenja, plasti, ki imajo vsaka svojo nalogo oziroma namen, pa delimo v tri osnovne skupine:

  • osnovna plast (base layer) – zagotavlja učinkovito odvajanje vlage od telesa in pomaga uravnavati temperaturo;
  • vmesna plast (middle layer) – plast, ki skrbi za izolacijo ter zadrževanje toplote, ščiti pa tudi pred sončnimi žarki;
  • zunanja plast (shell layer) – namenjena zaščiti pred vremenskimi vplivi (veter, dež, sneg …).

Obleci se letnemu času in vremenu primerno

Najzahtevnejša je izbira oblačil za kolesarjenje spomladi in jeseni, ko so temperaturne razlike velike, vreme pa bolj muhasto. Junij, ko te čaka štart Male Franje, včasih še lahko ponudi hladna jutra, a čez dan so temperature dovolj visoke, da se lahko na štart odpraviš v kratkih kolesarskih hlačah in kratki majici. A pozor – bombaž ni primeren material za majico. Ko se napije potu, vode, postane težak in še neprijetno hladi. Prednost posebne kolesarske majice je tudi v tem, da ti nudi žepe za energijske dodatke, telefon in vetrovko.

Da, obvezen del opreme na kolesarski dirki naj bo tudi lahka vetrovka, ki ni koristna le v primeru slabega vremena, ampak pomaga zadržati toploto in prepreči prehlad pri daljših spustih (na maratonu Mala ali Velika Franja je tak na primer spust proti Gorenji vasi, ki traja dobre četrt ure!). Zloženo enostavno pospraviš v žep na hrbtu kolesarske majice, pred dirko pa za trening vetrovko nekajkrat obleci in sleci. Če ti to uspe med vožnjo, lahko na dirki prihraniš kar nekaj sekund, a ne pozabi – najprej je na vrsti varnost! Sekunde na kolesarski dirki Franja ne pomenijo dosti, ob nekaj nerodnosti pa se padec lahko grdo konča.

Pri zagotavljanju udobja med kolesarjenjem igra pomembno vlogo kombinacija osnovne in vmesne plasti. Za Franjo izberi oprijeto majico športnega perila (nekateri ji rečejo tudi podmajica), ki bo učinkovito odvajala vlago, ter kolesarsko majico, ki omogoča »dihanje« in preprečuje prepih, nekatere sodobne tkanine pa ščitijo tudi pred sončnimi UV-žarki.

Kaj pa po kolesarski dirki?

Oblačila za dirko so nedvomno zelo pomembna, prav tako pa ne smeš pozabiti niti na oblačila za po dirki. Ne glede na vreme se takoj po dirki preobleci v suha oblačila, doma pa premočena kolesarska oblačila čim prej operi. Sodobni umetni materiali zagotavljajo vrsto koristi, a se tudi hitro navzamejo neprijetnega vonja, zato je redno pranje ključnega pomena za prijetno kolesarjenje.

Če se odpravljaš na kolesarsko dirko, ti svetujemo, da si prebereš tudi zapis Prehrana med kolesarsko dirko je eden ključnih elementov za dober rezultat.