Nevarnosti v planinah in kako ukrepati

Če nas ujame nevihta s strelami …

Zaščite pred udarom strele ni, ampak je samo preventiva, kar pomeni, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše (v popoldanskem času), že na varnem v dolini ali planinski koči. Slednji sta tudi edini varni mesti pred udarom strele.

V primeru, da nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih ne odvržemo, ampak jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Usedemo se na vrv ali hrbtno podlogo nahrbtnika, noge spravimo v nahrbtnik in se oblečemo v zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Če imamo na glavi čelado, moramo biti pozorni, ali ima kovinske zakovice. Če jih ima, je bolje, da jo snamemo z glave.

Izogibamo se tudi osamelih, izpostavljenih predmetov (drevesa, viharniki, žandarji …) in pazimo, da se sami ne izpostavimo. S telesom se ne dotikamo sten, po katerih se lahko »sprehodijo« blodeči se tokovi strele. Če smo v kotanji, jami, je najvarnejše mesto sredina jame oz. kotanje. Če smo na robu police, je dobro, da se pripnemo z vrvjo, ki naj od nas teče po tleh.

Izogibajmo se prostorov, kamor strele redno udarjajo. Spoznamo jih po razklanih deblih dreves, razritih tleh, preklanih skalah in rdečkastih kamninah. Vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so tudi zelo verjetna mesta za udar strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestopanje, naj bo razdalja med posameznimi planinci vsaj 20 metrov.

Pomembno:

  • Poslušajte/preberite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih.
  • Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.
  • Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere. Bolje je imeti suh anorak kot mokro glavo.
  • Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.
  • Rana ura je zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne.
  • Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.
  • Če čutite vlažnost ozračja oz. ne morete videti daleč (zrak je moten), potem se vlažnost zraka povečuje, kar viša verjetnost nastanka neviht.
  • Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje.
  • V lepem vremenu in ugodnih razmerah je vsak cilj v hribih laže dosegljiv.

Hitre spremembe vremenskih razmer

Nenadni vremenski preobrati so stalnica v gorskem svetu. Vreme se v trenutku poslabša, pred še nekaj minutami sončen dan se lahko spremeni v prave zimske razmere. Takšnim presenečenjem se lahko izognemo s podrobnim proučevanjem vremenske napovedi in lokalnih vremenskih pojavov. Nenadni vremenski preobrati so poleti izredno nevarni, saj doživimo izredno hiter prehod od lepega, toplega vremena prek dežja in skokovitega padca temperature do snežnega meteža. Hitre spremembe spremljajo strele. Poti postanejo požlejene in spolzke. Poleti imejmo vedno s seboj kapo in rokavice ter nepremočljivo vetrovko. Prostor imejmo tudi za naglavno svetilko, karto, kompas in astronavtsko folijo (za nujne primere). Ves čas opazujmo vreme okrog sebe.

Druge nevarnosti v planinah

Megla
Megla je nevaren pojav, sploh če zaradi nje ne najdemo poti in se povrh vsega bliža še tema. Ostanimo mirni. Pripravimo se na zasilno prenočevanje na prostem. NE tavajmo brezglavo naokrog, saj s tem tvegamo, da pademo v globino.

Snežišča poleti
Poleti so lahko snežišča zelo nevarna, saj zaradi ledene površine zlahka zdrsnemo. Sneg se je že dodobra sesedel in zbil skupaj, zato je snežišče izjemno trdo (omehča se šele, ko nanj sije sonce). Posebej bodimo pozorni in zbrani na snežiščih z nevarnim iztekom. Za varno prečenje potrebujemo primerno opremo (cepin in dereze). Ker pa poleti primerne opreme pogosto nimamo s seboj, si lahko pomagamo tudi s kamnom, palicami in dobrimi čevlji – ali še bolje: ne nadaljujemo poti, ampak se OBRNEMO in izberemo varnejšo pot!

Planinske živali
Ko se z živalmi srečamo na ozkih mestih, kjer je malo manevrskega prostora za izogibanje, znajo biti gamsi in kozorogi izredno neprijetni. Lahko se zgodi, da se bo zapodil proti nam in si tako izsilil izhod iz zanje nevarnega položaja. V takih primerih je najbolje, da se nemudoma vržemo na tla in mirujemo, saj bo gams tik pred nami nenadoma spremenil smer in mimo nas pobegnil na varno.

Kač, ki jih bomo srečali, ne pobirajmo ali ubijajmo. V veliki večini primerov se bodo že prej umaknile, a vendar je treba biti pazljiv. Pazimo na dogajanje pod nogami in s palico pretipamo travo pred seboj.

Veliko večjo nevarnost kot kače za človeka predstavljajo klopi, ki so raznašalci hudih bolezni. Po vsakem izletu se zato preglejmo in morebitne klope odstranimo. Še posebej pozorno preglejmo otroke.

Pik žuželke, kot je npr. osa, lahko povzroči hudo alergijsko reakcijo, ki se v gorah lahko kaj kmalu konča s smrtjo, saj je profesionalna medicinska pomoč oddaljena uro ali več. V primeru, da vemo, da lahko pri nas pik žuželke povzroči alergijo, imejmo s sabo zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik, in z njimi seznanimo ostale udeležence na izletu. Priporočljivo je, da imamo vsi v prvi pomoči tudi tabletke proti alergiji, ki jih kupimo v lekarnah.

Skrb za zdravje je naša odgovornost!

Avtor: Matjaž Šerkezi

Avtor: Matej Ogorevc, inštruktor planinske vzgoje
P. S. Poskrbi za zdrav življenjski slog in sodeluj v Migimigi izzivih.