Od prvega kolesa do samostojne vožnje

Albert Einstein je dejal: »Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati«.

To še kako velja pri samem začetku učenja vožnje s kolesom. Včasih smo imeli pomožna kolesa in ko so nam jih starši odstranili, so upali, da nam bo uspelo. Dogajali so se padci in uspehi, dokler vožnje s kolesom nismo obvladali in vzljubili. Kaj pa danes?

Otroci in kolesarjenje

Dandanes se otroci z vožnjo na kolesu spoznajo že preko poganjalčka. Na ta način dobijo primerno znanje in nadzor nad ravnotežjem. Prehod med poganjalčkom in kolesom je tako lažji, saj ravno s pomočjo poganjalčkov otroci to znanje usvojijo že prej, kot smo ga včasih. Pri štirih ali petih letih se tako mnogi že znajo voziti z otroškim kolesom. Vendar poznamo tudi otroke, ki pri 10 letih ali več še ne obvladajo tehnike kolesarjenja.

Varnost otrok je na prvem mestu

A do varnega kolesarjenja je še dolga pot, zato je najbolje vaditi na zaprtih parkiriščih, dvoriščih in kolesarskih poteh. V začetku učenja varnosti na cesti in vožnje je priporočljivo, da sta prisotna oba starša. Otrok tako lahko kolesari med njima, starša pa ga dodatno varujeta pred nepredvidljivimi dogodki  v prometu.

Mestna občina Ljubljana je ravno s tem namenom organizirala program »Gremo na kolo«, ki v sodelovanju s Kolesarskim klubom Rog poteka na vseh osnovnih šolah v Ljubljani. Na ta način se povečuje varnost in zanesljivost otrok na kolesu ter se jim približa kolesarstvo.

Kot cestni kolesarji se dnevno srečujemo s prometom in vozniki avtomobilov. Pomembno je upoštevati,  da gredo na cesto lahko le otroci z opravljenim kolesarskim izpitom. Tu pridobijo teoretično znanje o cestnoprometnih predpisih.  Kot kolesarji na cesti morajo tudi najmlajši udeleženci v prometu ravnati v skladu z zakonom in vestno upoštevati predpise. Pomembno je, da nas na kolesu vedno spremlja čelada, ki mora biti sestavni del kolesarjenja.

Je kolo res že premajhno?

Pri otrocih je najpomembnejša velikost kolesa. Strovnjaki menijo, da ni najbolje kupovati kolesa za sezono naprej, ker bo ta otrokom prevelik. Bolje je, da ima otrok malo manjše kolo, ki ga obvladuje, kot pa preveliko, na katerem ne more dobro prijeti zavore in ga zato tudi ne more nadzirati.

Vsako leto drugo kolo je seveda velik finančni zalogaj za mlade družine. Veliko se jih odloči za nakup rabljenega kolesa, priporočljivo je, da ga pred nakupom pregleda strokovnjak. Če otroka vključite v kolesarsko društvo, vam bodo tudi tam z veseljem pomagali pri nakupu ali s kolesom za trening.

Velikost kolesa naj bo vedno takšna, da otroci lahko dosežejo tla z nogami s sedeža, kar je pomembno pri hitrem ali nepričakovanem ustavljanju. In seveda takšna, da se z njim še ne morejo peljati prehitro, zato naj bo kolo raje manjše.

Nikar ne hitite z nakupom novega kolesa, ker je hitro lahko hitro prehitro. Ne dovolimo, da neprijetna izkušnja otroka odvrne od kolesarstva ali povzroči strah pred kolesom. Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti tudi na težo kolesa, ki lahko otrokom zagreni rokovanje in obvladovanje kolesa.

Starši, ob nakupu novega kolesa se posvetujte s prodajalcem in izberite kolo, s katerim se bo vaš otrok vozil varno in zanesljivo. Seveda je prav, da upoštevate tudi njegove želje in sposobnosti. In ne pozabite: vsak nakup novega kolesa je za otroka poseben dogodek, ki lahko vpliva na njegovo nadaljnje ukvarjanje s kolesarjenjem.

Image

Kako in kdaj postati kolesar?

Strokovnjaki menijo, da prezgodnja specializacija v en sam šport ni vedno najboljša odločitev. Zato svetujejo, da naj se otroci spoznajo s čim več športi, saj bodo le tako našli tistega, ki jim je najbolj všeč.

Če si vaš otrok želi ukvarjati s kolesarstvom, ga lahko včlanite v vam najbližji kolesarski klub. V Ljubljani Kolesarski klub Rog sprejema otroke vseh starosti ter jim nudi organizirano in varno vožnjo na cestnih kolesih po policijskem poligonu v Tacnu. Na ta način si pridobijo dovolj znanj za kasnejše treninge, ki potekajo po regionalnih cestah. V Sloveniji se tako otroci od 9 let naprej že pomerjajo v cestnem kolesarstvu za Pokal Slovenije.

Avtorja: Borut Dežman, Krištof Kogovšek