Otroški svet v času samoizolacije

Starši smo v času pandemije koronavirusa, ko dneve in tudi že tedne preživljamo v samoizolaciji, postavljeni pred popolnoma nov izziv. Vsi skupaj si želimo, da ta čas z otroki preživimo kar se da mirno, brez stresa in kakovostno ter se priučimo novih načinov za obvladovanje situacij.


Tudi otroci so izgubili svoj svet

Otroci so v teh časih še posebno ranljiva populacija. Lahko si predstavljamo, da je njihovo znanje mikrobiologije in medicine minorno, da je njihov svet omejen na konkretno in da abstraktnega največkrat sploh ne razumejo.

Njihov običajni vsakdanji svet je v času koronavirusa in ukrepov, ki veljajo, skorajda povsem izginil. Otroci pa so tisti, ki bolj kot mi vsi, potrebujejo gibanje, smeh, veselje, svobodo in druženje. V družbi se naučijo najti potrditev, zgraditi svojo samopodobo, poiskati svojo spolno vlogo, poklicne afirmacije in ostalo. Njihova socializacija poteka skozi druženje, v skupini in z medsebojnim sodelovanjem se naučijo družbenih norm, pravil in sprejmejo vrednote družbe. Vsega tega zdaj zanje skorajda ni.

Vemo, da so otroci po naravi precej egocentrična in sebična bitja in šele socializacija v njih razvije altruizem, sposobnost odlaganja takojšnje zadovoljitve in orientacijo k drugim. V takem kontekstu otroci izjemno težko razumejo, zakaj je treba ostajati doma med štirimi stenami, kjer se počutijo ujete v svoj mali svet.


Olajšajmo jim dneve samoizolacije

In v tem trenutku smo samo starši tisti, ki jim lahko olajšamo to neprijetno situacijo. Zato je potrebno vlogo starša, vzornika otrok, vzeti resno. To najprej pomeni, da se moramo zavedati svoje odgovornosti. Otroku moramo prav mi predstavljati vzor mirnosti in preudarnosti, v tem času moramo ostati pozitivni in optimistični ter ga znati prepričati, da bomo slej ko prej našli pot iz nastale situacije.

Pomembno je, da poskrbimo, da bo imel otrok kar se da podoben svet, kot ga je imel prej. Seveda ob upoštevanju pravil, ki jih postavljajo in prinašajo ukrepi. Samo spomnimo se italijanskega filma Življenje je lepo, kjer je glavni lik uspel svojemu otroku ustvariti znosen občutek v celo v najbolj katastrofičnem okolju, taborišču.

Preberite si spodnje namige – gre za aktivnosti, na katere ne smemo pozabiti, če želimo otrokom olajšati življenje v karanteni in jih čim bolje pripraviti na življenje po koncu trenutne situacije.

10 namigov za starše

  • Pogovorite se z otroki o trenutni situacij in pomembnosti prilagajanja.
  • Postavite jim urnik aktivnosti in mu sledite.
  • Uvedite rituale, ki otrokom dajejo občutek varnosti v vsakdanjem življenju.
  • Načrtujte čas za šolo in prevzemite nadzor, če je potrebno.
  • Omejite čas gledanja televizije in uporabe elektronskih naprav.
  • Spodbujajte otroka, da si vzame čas za telovadbo in miganje.
  • Pojdite skupaj z njim ven, nadihajta se svežega zraka.
  • Pomagajte mu polepšati dan z aktivnostmi in družabnimi igrami, ki so mu pri srcu.
  • Poskrbite za humor, smeh je pol zdravja.
  • Ohranite pozitivno naravnanost glede koronavirusa in trenutne situacije.


Za konec pa še priporočilo staršem:
Bodite svojim otrokom vzorniki v občutenju težke situacije, v vedenju v teh razmerah in v smernicah, kaj je pomembno in kaj je prav. Ne pozabite, prav slednje je ključno za kvaliteto njihovega življenja danes in predvsem v prihodnosti. To pa si za naše najmlajše vsi želimo, kajne?

Matej Tušak, Migimigi ambasador