Gore v zimi
Oglej si posnetek

Obisk zasneženih gora je izjemno doživetje. Pomembno pa je, da poznamo tudi nevarnosti, ki prežijo na nas.

Miha Pavšek na spletnem predavanju predstavi:
• Kateri so glavni dejavniki za nastanek in proženje snežnih plazov?
• Katera so najbolj plazovita območja v Sloveniji?
• Zakaj je danes največ nesreč s snežnimi plazovi med obiskovalci gora in v času, ko je nevarnost proženja snežnih plazov »samo« tretje stopnje?
• Kakšne so strategije načrtovanja poti in drugih preventivnih ukrepov za varnejše gibanje prek/na/ob plazovitem območju?

Če te zasnežene gore privlačijo in bi se rad podali na obisk gora peš ali s turnimi smučmi, te vabimo k ogledu spletnega predavanja.

Spletni dogodek: Snežni plazovi pred domačim pragom

Image

Kdo je Miha Pavšek?

Raziskovalec, planinski vodnik (ABDG, PD Onger Trzin) in inštruktor planinske vzgoje PZS, športnik »od glave do pete«, tudi poveljnik CZ v domači občini. Po izobrazbi je magister geografije in etnolog, specializiran na področju upravljanja z naravnimi nesrečami, še posebej snežnimi plazovi. Od leta 1993 je zaposlen na ZRC SAZU Geografskem inštitutu Antona Melika, med številnim nalogami in projekti v okviru inštituta so tudi redne letne meritve malih ledenikov pod Triglavom in Skuto. Trenutno sodeluje pri dveh projektih, v okviru katerih se ukvarja s snežnimi plazovi, to sta čezmejni (SI AT) CROSSRISK/Javna opozorila – zmanjšanje tveganj zaradi padavin in snežne odeje.

Image

»Preden se podaš v zasnežene gore, se obvezno ustrezno poduči.«

Izpolni obrazec in prejmi posnetek predavanja Snežni plazovi. Spoznal boš, na kaj moraš biti pozoren, da se obvaruješ pred nevarnostjo snežnih plazov.