Preko Ljubljanskega Barja do Cerknice

Zahtevna kolesarska tura

81,7 kilometrov

1032 višinskih metrov

745 metrov nad morjem – Pokojišče

4 ure

asfalt

kolesarska steza, manj prometne ceste

Opis trase:

Image

Slika 1 Ogrevanje po Barju

Tura s štartom na Vrhniki velja, predvsem za ljubitelje prašnega makadama, za eno najlepših poti in je odlična preizkušnja za dirkanje, saj je po njej potekala tudi dirka Gravelution.

Pot nas za »ogrevanje« vodi po Barju, kjer je teren popolnoma raven in ravno zato primeren za začetek naše ture. Vozimo v smeri Ljubljane, vendar se pri Vnanjih Goricah pot obrne nazaj proti Vrhniki

Ko pridemo nazaj do naše začetne točke, nas čaka najtežji vzpon dneva: Pokojišče. V začetnem delu se vzpon postavi močno pokonci, potem je bolj položen, zato lahko nadaljujemo v nekoliko bolj umirjenem tempu. Ko pridemo do table Pokojišče, je najhuje že za nami in takrat se užitek šele začne.

 

Image

Slika 2 Razgled po zaključku najtežjega dela vzpona

Pokojišče je znano kot vstop v »makadamski raj«, saj od tam naprej ni več hujših vzponov, poleg tega nas tam pričaka urejena makadamska cesta, po kateri ob ugodnem vetru lahko dosežemo res lepe hitrosti. Pot nas preko gozda, kjer skoraj zagotovo ne bomo srečali nobenega avta, morda kakšno divjo žival, pelje vse do Begunj pri Cerknici, kjer se lahko v trgovini ali pa kar ob vaškem vodnjaku odpočijemo in pripravimo za nadaljevanje poti.

Tam se tura obrne proti Rakeku, od koder nadaljujemo skozi gozd, prepleten z makadamskimi potmi in nekaj krajšimi vzponi, vse do vrha vrhniškega klanca. Tu nas čaka še zadnji hiter spust nazaj do Vrhnike.

 

Image

Slika 3 Barje