Privoščite si tradicionalni slovenski zajtrk

Teden, ki se bo v petek zaključil z množičnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom v vrtcih in osnovnih šolah, je pravi za vprašanje: »Kakšna, od kod in kako kakovostna je hrana, ki jo jemo?«

Da o tem ne bomo razmišljali na prazen želodec, pa se najprej loti tokratne naloge:

Ta teden si vsaj 1x privošči zdrav tradicionalni slovenski zajtrk.
(Še bolje – zdrav zajtrk si od danes naprej privošči vsak dan!)

Image

Hrana je pomemben del življenja. Odnos do hrane se je skozi zgodovino spreminjal, današnji paradoks pa je, da pri tem, ko veliko ljudi po svetu strada, v razvitem svetu ogromno hrane zavržemo. Prav tako smo pozabili, kako pomembna je zdrava hrana, da o izbiri, primerni letnemu času, sploh ne govorim. Kivi, ananas ali češnje sredi januarja? Ni problema …

Jej zdravo, jej lokalno

Zakaj je bolje in bolj zdravo jesti lokalno pridelano hrano? Razlogov je ogromno:

  • Lokalno pridelana hrana je znanega izvora, poleg tega pa ji ni bilo treba prepotovati nekaj deset tisoč kilometrov. Zaradi tega je seveda tudi veliko bolj sveža.
  • Razen hrane, ki je pridelana po načelih pravične trgovine (Fair trade), je veliko druge hrane iz tujine pridelane z izkoriščanjem delavcev in drugih v pridelovalno-trgovski verigi.
  • Ponudba lokalne hrane je prilagojena letnemu času, zato se manj hrane zavrže.
  • Pri pridelavi domače hrane je okolje veliko manj obremenjeno.
  • Z nakupom lokalne hrane pomagaš lokalnemu gospodarstvu in neposredno pridelovalcem (kmetje, sadjarji, peki, čebelarji …).

Vem, da smo navajeni na pisano in bogato ponudbo hrane v supermarketu, ampak pomisli še enkrat: je to res OK?

Kaj lahko narediš?

  • Začneš lahko kar doma. Najprej poglej, kaj »tropskega« iz hladilnika lahko zamenjaš z lokalnim.
  • Vprašaj prijatelje, ali kdo pozna koga, ki prodaja domače pridelke. V Sloveniji se itak vsi poznamo, zato poiskati nekaj kmetij, kjer prodajajo ozimnico, sadje iz domačega sadovnjaka, mlečne izdelke in podobno res ne bo nobena težava.
  • Nauči se speči kruh! Začni s kupljeno moko, kasneje jo poišči v enem od mlinov, nato pa si nekega dne morda omisliš domači mlinček za mletje žita.
  • Ali veš, da lahko ogromno zelenjave, začimb in različnega sadja vzgojiš na domačem vrtu, na terasi, na balkonu in celo v lončkih na okenski polici?
  • Po med pojdi k čebelarju, marmelado iz različnega sadja pa lahko ustvariš tudi doma. Enako velja za sadne sokove in sirupe. Saj veš, ni ga čez domači »malinovec« ali šebeso!

Zajtrk. Zdrav tradicionalni slovenski zajtrk.

Že nekaj let se v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah en jesenski dan začne s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Namen projekta je spodbujanje prehranjevanja s hrano iz bližine oziroma iz lokalnega okolja, zato morajo biti živila pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Tradicionalni slovenski zajtrk 2018 sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko, več informacij o projektu pa najdeš na spletni strani TSZ 2018.

Upam, da se mi pridružiš pri nalogi tega tedna in si vsaj enkrat privoščiš zdrav lokalni zajtrk. Dober tek!

Nasvet: Naj bo tvoj naslednji zajtrk prvi korak k boljši zastopanosti lokalno pridelane hrane na tvojem krožniku. Saj veš, jej lokalno, jej zdravo!

 

Pozdrav!

 

Trkaj

Ambasador Migimigi