Škarje v roke – vrtnice čakajo!

Vrtnice obrezujemo, da bi lepše cvetele, da bi bile bolj zdrave in vrsto let ostale v dobri rastni kondiciji. Različnih tipov vrtnice se lotimo na različne načine. Splošno pravilo pa je: ob pravem času in odločno.

Pravi čas za vzgojno rez je za večino vrtnic zgodaj spomladi, ko so hude zmrzali mimo. V notranjosti Slovenije je to marca, raje v prvi kot v drugi polovici. Brsti so takrat že lepo rdeči in napeti. Če so brsti že odgnali, z mladimi poganjki vred mečemo stran zaloge, ki jih je vrtnica kopičila prejšnjem letu. Na Obali je čas za obrezovanje februarja. Za tiste, ki potrebujete zunanji znak, kdaj so vrtnice godne za rez, velja pravilo: ko zacveti rumena forzicija!

Ob slikah so podani napotki, kako obrežemo mnogocvetne in velecvetne vrtnice (floribunde in »čajevke«) ter popenjave vrtnice. Vrtnice, cepljene na steblo, obrežemo kot mnogocvetne oziroma velecvetne, le da poganjkov in brstov ne štejemo od tal temveč od cepljenega mesta na vrhu debelca. Prekrovne vrtnice režemo, kakor nam ljubo: bodisi vsako pomlad kot mnogocvetnice ali vsako tretje leto »na balin«.

Besedilo in fotografije: Matjaž Mastnak

Za obrezovanje vrtnic potrebujemo močne usnjene rokavice, vrtne škarje, vzvodne škarje in sadjarsko žagico. S kakovostnimi enoreznimi ročnimi škarjami gre delo mnogo bolje od rok kot z dvoreznimi, ker stebel ne trejo.
Za tak spomladanski prizor so lahko krivi trije: sorta, ki ni primerna za hladno podnebje, zelo neugodna zima ali neizobražen vrtnar. Nespameten je tisti, ki vrtnice gnoji po juliju – pregnojene vrtnice se ne utrdijo in pozebejo kot na sliki. Počrneli poganjki so mrtvi in nikoli več ne bodo oživeli! Prvo pravilo obrezovanja je, da odstranimo mrtev les. Vrtnica na sliki se bo obnovila, ker so dna starih poganjkov ostala živa.
Drugo splošno pravilo je, da odstranimo vse poganjke, ki so očitno bolni.
Na sliki je vrtnica, ki se je gospe smilila in si je ni upala obrezovati. Rastlina se je postarala in le še malo cveti. Ker je staro tri leta ali več, mora proč! Starost poganjka ločimo po barvi lubja: lanski so sveže (ali rdeče) zeleni in popolnoma gladki, dvoletni se zelenkasti in s prvimi podolžnimi razpokami, kar je starejše, porjavi in dobi skorjo, ki se lušči.
Pravilno vzdrževana in obrezana gredna vrtnica. Poganjki so vsako leto znova mladi in krepki. In na kratko porezani.
Ob steni razpeljana popenjavka pred in po pomladitvi. S starimi vejami smo počistili tako nizko pri tleh, kot je bilo mogoče. Stare veje šibko cvetijo in delajo gnečo: rastlina, ki po nepotrebnem senči samo sebe, raje zboleva za glivičnimi boleznimi. Ostale so le enoletne vreže in dvoletne glavne veje.
Vedno režemo pol centimetra nad izbranim brstom, običajno poševno od brsta navzdol. Rez tik nad brstom lahko vodi v njegov propad, višja rez vodi v tvorbo mrtvih štrcljev.