Teorija o koristnosti nakupovanja ima znanstveno podlago!

Tokratna tedenska Migimigi naloga bo posebej razveselila vse tiste, ki ste navdušeni nad – nakupovanjem! Nakupovanje lahko učinkovito nadomesti rekreacijo, vendar pa moraš upoštevati nekaj pravil. Eno od teh je, da moraš med nakupovanjem hoditi, saj s tem porabljaš kalorije. In s tem je povezana tudi tokratna naloga:

Prehodi vsaj 10.000 korakov na dan. Bo šlo?

Teorija o koristnosti nakupovanja ima znanstveno podlago. Brez heca, v Tajvanu so v 10 let trajajoči raziskavi ugotovili, da imajo redni nakupovalci kar 25 % večjo možnost daljšega življenja. Zanimivi so tudi rezultati iz Anglije. Čeprav 63 % ljudi meni, da nakupovanje ni rekreacija, nakupovalci povprečno prehodijo kar 240 km na leto.

Verjetno si misliš, da je nakupovanje le kratkotrajno navdušenje in zapravljanje denarja, kajne? Narobe! Nakupovanje ima mnogo pozitivnih učinkov na telesno in duševno zdravje, vendar pa mora biti premišljeno in neimpulzivno. Tole so največje koristi:

  1. Ohranjanje fizične aktivnosti. Že 20 minut hoje dnevno krepi srce in podaljšuje življenjsko dobo. Ker le redko opraviš vse nakupe v 20 minutah, je hoja od trgovine do trgovine odlična rekreacija, v kombinaciji z nošenjem težkih nakupovalnih vrečk pa se spremeni v srednje zahtevno vadbo.
  2. Dobrodošla vadba za možgane. Možgani so med nakupovanjem ves čas dejavni. Primerjanje cen, izračunavanje popustov, iskanje najugodnejših ponudb ter razmišljanje, kaj ti najbolj pristaja in kako skombinirati oblačila in obutev, je odlična možganska vadba.
  3. Utrjevanje socialnih vezi. Med nakupovanjem s prijatelji ali partnerjem se krepijo medsebojne vezi, ljudje se bolje spoznavajo in s skupnimi odločitvami utrjujejo partnerske zveze.
  4. Ohranjanje in krepitev samozavesti. To ne velja le za oblačila, v katerih res osupneš vse okoli sebe, ampak tudi ko najdeš odličen popust ali »zbarantaš« zares dobro ceno. Vsak tak nakupovalni uspeh je super za samozavest in dobro mnenje o sebi.

Koristi za zdravje pa lahko kaj hitro izginejo, če se nakupovanja ne lotiš po pameti. Vedno se vprašaj, ali neko stvar zares potrebuješ in kakšno korist ti bo prinesla, saj ti bo ob impulzivnih nakupih hitro postalo žal zapravljenega denarja.

Namig: Pred nakupom na spletu poišči najugodnejšo ponudbo in preveri različne ponudnike, predvsem pa vedno nakupuj z nakupovalnim seznamom.

Mimogrede, med najbolj neracionalnimi nakupi je nedvomno tudi hrana, še posebej če jo kupuješ z očmi in lačnim trebuhom.

Pozdrav!

Trkaj

Ambasador Migimigi