Velika Raduha, 2062 m, po zavarovani poti

Kamniško-Savinjske Alpe

Eminentno severno steno Raduhe, kjer se je plezalnih smeri nabralo za debelo knjigo, imamo med sklepno vožnjo proti izhodišču ves čas naravnost pred seboj. Nagovarja nas z intenzivnimi občutki privlačnosti in radovednosti. Kje gre naša pot, kako težka je? V obilju označenih planinskih poti na Raduho je ta, ki riše linijo med naravnimi prehodi severne stene, najbolj selektivna, čeprav jo širše gledano uvrščamo med manj zahtevne zavarovane plezalne poti v naših gorah. Izpostavljenost nikjer ni omotična, čeprav so pogledi v dolino kar globoki, z vzorno varovanim plezalnim delom opravi razmeroma hitro in enostavno. V spremstvu izkušenih prijateljev in s primerno opremo jo lahko priporočamo vsem, ki se s t. i. železno potjo spoprijemajo prvič. Skoraj bi si upali staviti, da ne bo zadnjič!

Opis:

Zahtevnost: Zelo zahtevna označena pot. Ker poteka po severni strani, se v njej sneg pomladi obdrži dlje časa. Pot je pogosto mokra in neprijetno spolzka.

Oprema: Običajna oprema za visokogorje, čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet.

Višinska razlika: 750 m

Izhodišče: Turistična kmetija Bukovnik, 1327 m. V središču Solčave (do sem pridemo iz Savinjske doline skozi Mozirje in Luče, ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek in skozi Luče, ali čez prelaz Jezersko in Pavličevo sedlo) proti Podolševi, tam zavijemo desno (levo Sv. Duh) pod južnimi pobočji Olševe do prelaza Spodnje Sleme, ki pelje na koroško stran (do sem iz Črne na Koroškem). Na sedlu spet zavijemo desno proti Koči na Grohotu oz. Bukovniku; parkiramo pri kmetiji ali v bližini križišča s cesto, ki pelje proti koči.
WGS84: N 46,431989, E 14,735103

Koča in kmetija: Koča na Grohotu pod Raduho, 1460 m, mobilni telefon 041 417 951; Izletniška kmetija Bukovnik, 1327 m, mobilni telefon 031 416 089, telefon 03 584 6039.

Časi: Izhodišče–Koča na Grohotu–Raduha 2.15 h
Sestop 1.40 h
Skupaj 4.30 h

Sezona: Kopni letni časi.

Vodniki: Vladimir Habjan, Jože Drab, Andraž Poljanec, Andrej Stritar: Kamniško- Savinjske Alpe. PZS, 2004; Andrej Mašera: 55 zavarovanih plezalnih poti. Sidarta, 2011; Andrej Stritar: Kamniško-Savinjske Alpe. Sidarta, 2003.

Zemljevidi: Grintovci, PZS, 1 : 25.000; Kamniško-Savinjske Alpe, PZS, 1 : 50.000; Luče, 1 : 35.000.

Vzpon: Do Koče na planini Grohot (ponekod tudi Grohat), 1460 m, pridemo po cesti in/ali stezi, ki gre nekoliko nad njo. Vzpon nadaljujemo mimo koče GRS do vznožja dolgega, strmega melišča pod prevalom Durce, 1910 m. Na razpotju je tabla, ki nas opozori na zahtevnost poti v nadaljevanju in napoti desno (levo se bomo vračali). Steza se prečno vzpenja čez pobočja Male in Srednje Raduhe, ki se počasi izvijajo iz gozda in odstirajo razglede na okoliško panoramo. Pred vstopom v zahtevnejši plezalni del se opremimo.

Ob jeklenicah in klinih splezamo ob grapi, jo prečimo in ob dobro razčlenjenem skalovju nadaljujemo proti desni. Čez eno samo mesto se je treba malo bolj potruditi, morda pa ga ne boste niti zaznali. Varovala se končajo malo pod robom rušnatega grebena med Srednjo in Veliko Raduho. Priključimo se poti čez Durce in od Koče na Loki, 1534 m, ter opravimo še z zaključnim vzponom na vrh, ki ga obeležuje zanimiva vpisna skrinjica s cepinom.

Sestop: Mimo izstopa plezalne poti sestopimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (desno Koča na Loki), nekoliko strmeje navzdol proti prevalu Durce. Nova pot je od leta 2010 speljana prečno čez obsežno melišče, nad katerim kipijo navpične stene Male Raduhe, 2029 m. Steza je na nekaj mestih opremljena z lesenimi stopnicami in podprta s pragovi, izteče se pri že znanem razpotju ob vznožju. Na izhodišče se vrnemo po isti poti.


Image
Slika 1: Niz klinov in jeklenic v zaključnem delu zavarovane poti Foto: Janja Lipužič
Janja Lipužič