Zimska vadba za kolesarje

Kolesarska sezona se ponavadi konča s padcem temperatur ali prvim snegom. Takrat postanejo  aktivnosti kolesarjev prilagojene vremenskim razmeram, saj vožnja po cesti postane neprijetna ali celo nevarna.

V svoje treninge vključijo tek ali hojo po hribih, tek na smučeh in skrbijo za splošno pripravljenost telesa z vajami za celo telo. Izvajajo jih lahko na skupnih treningih v telovadnici ali sami doma. Na ta način ohranjajo kondicijo in moč tudi čez zimo. Tisti, ki imajo dovolj časa in jim finančne možnosti to dopuščajo, pa se v teh hladnih dneh pogosto odpravijo na priprave v toplejše kraje.

Že kar nekaj časa pa kolesarji za ohranjanje forme, ogrevanja in sploh pozimi, izvajajo treninge na trenažerjih. Preberite, kako!

VIRTUALNO KOLESARJENJE

V zadnjih letih smo doživeli veliko spremembo povezljivosti trenažerjev z računalniki in odprl se nam je virtualni svet, v katerem lahko pozimi iz udobja svojega doma kolesarimo praktično kjerkoli in s komerkoli. V času COVID-19 je ta način kolesarjenja zaživel s polno paro. Platforme kot so Zwift, RGT Cycling, Roovy, Sufferfest, Tacx Training App, Fulgaz itd... vsak dan gostijo na tisoče uporabnikov, ki kolesarijo skupaj na zaslonu, vendar vsak iz svojega doma.

Vse deluje na povezovanju uporabnika s računalnikom, na katerem imamo nameščen željen program. Z vrtenjem pedal ustvarjamo moč in kadenco. To se meri preko merilnika moči na kolesu ali preko pametnega trenažerja, ki ima vgrajen senzor za moč. Podatki se preko Bluetootha ali ANT + vmesnika posredujejo v računalnik in tako se naš lik v željeni platformi tudi premika. Pametni trenažerji nato poskrbijo za višanje upora, ko poganjamo v klanec in lažje vrtenje, ko se spuščamo. Platforme imajo vgrajene tudi različne sisteme za vožnjo v zavetrju in skoraj vse deluje kot v resničnem svetu.

KAKO ZAČETI Z VIRTUALNIM KOLESARJENJEM

Kaj potrebujemo, da se povežemo s programom?

  • Kolo
  • Trenažer (najbolje pameten, več o tem kasneje)
  • Računalnik, Ipad, telefon ali Apple TV
  • Bluetooth ali ANT + ključ za povezovanje

Dodatna izbira, ki je prav tako zelo pomembna:

  • Ventilator, da nam ni vroče
  • Podlogo, na kateri stojita kolo in trenažer (da se ne potimo po parketu)
  • Brisačo

Najcenejši in najbolj osnoven način, je začeti z uporabo merilca hitrosti, kadence in trenažerja ali z valjčki. Bolj natančni bomo, če imamo tudi merilnik moči na kolesu. Vendar pa na ta način še ne doživimo pravega virtualnega kolesarjenja. Za to potrebujemo pameten trenažer, ki jih je na trgu veliko.

KAKO VESTE, KATERI PAMETEN TRENAŽER JE PRAVI ZA VAS?

Strokovnjaki svetujejo, da si odgovorite na naslednja vprašanja:

  1. Ali je to sploh zame?

Smiselno je, da stvar najprej preizkusite pri prijatelju ali v kakšnem klubu, da sploh veste, če vam ta način treninga ustreza.  Če radi trenirate na kolesu in bi radi trenirali tudi doma, vendar nimate dovolj prostega časa, potem je nakup pametnega trenažerja zagotovo pametna odločitev.

  1. Koliko želim trenirati?

Če ste si zastavili visok cilj, potem je nakup pametnega trenažerja prava izbira. Če pa želite v svoj tedenski ritem vključiti eden do dva treninga, potem je bolje, da se pridružite kakšni organizirani skupini na spinnerjih.

  1. Koliko finančnih sredstev sem pripravljeni vložiti?

Preverite cene, te se gibljejo v različnih cenovnih razredih.

KAKŠEN PAMETEN TRENAŽER KUPITI?

1. Najbolj osnovni so trenažerji z zadnjim kolesom gor (wheel on) trenažerji, ki so cenovno najbolj dostopni. Imajo pa kar nekaj pomanjkljivosti, kot so nenatančno merjenje moči in kadence (+-3%), zdrs zadnjega kolesa in obraba plaščev.

Eden boljših trenažerjev  z vpetim zadnjim kolesom je Wahoo Kickr Snap. Njegova cena se giblje od 200 do 500 evrov.

2. Trenažerji z zobniki, na katere se vstavi in vpne vaše kolo, so bolj zanesljivi pri merjenju moči in kadence z do 1% zanesljivosti, kar se lahko primerja tudi z boljšimi power metri. Njihova cena se giblje med 700 in 1.300 evri.

V srednjem razredu sta najbolj priljubljena Tacx Flux in Wahoo Kickr Core, ki sta zelo zanesljiva trenažerja.

Najvišje v srednjem razredu pa se uvrščata Tacx Neo in Wahoo Kick, ki sta v zadnjih letih mednajbolj priljubljenimi virtualnimi trenažerji.

3. Višji cenovni rang

Gre za sodobne spinerje, ki nam nudijo vse v eni napravi - od povezljivosti do hlajenja. So odlična izbira za vse, ki boste naslednje zimske sezone preživljali na sobnih kolesih in ste pripravljeni za nakup odšteti nekaj več finančnih sredstev, saj se njihova cena giblje od 2.000 evrov navzgor.


Avtor: Borut Dežman