Image

Reši življenje z mano!

Jernej Celec – komik, scenarist, režiser, po izobrazbi doktor medicine
  • Reši življenje z mano!

    Jernej Celec – komik, scenarist, režiser, po izobrazbi doktor medicine

V Sloveniji se srce vsak dan ustavi približno desetim ljudem.

Vsaka minuta, ki poteče od trenutka zastoja srca, možnosti preživetja zmanjša za 10 %. Prav zato je pomembno, da znamo hitro in nenadno reagirati ter rešiti življenje. Prihod nujne medicinske pomoči, ki v povprečju traja od 10 do 20 minut, je žal velikokrat lahko prepozen!

Bi znal pomagati prijatelju? Preberi spodnje zapise in si oglej video, da boš znal nuditi ustrezno prvo pomoč. Nikoli ne veš, morda pa ravno zaradi tega nekomu nekoč rešiš življenje.


Kako se pravilno oživlja? – nauči se z Jernejem

 
 

Ker je izziv zaključen, v nagradnem žrebanju sicer ne moreš več sodelovati, lahko pa še vedno rešiš kratek test in preveriš, koliko znanja ti je še ostalo od opravljanja vozniškega izpita.

Tukaj lahko preveriš, kdo so nagrajenci izziva. >

Migimigi nasveti

Image

Sedem preventivnih ukrepov za okrepitev srca

Srčno-žilne bolezni niso le problem starega prebivalstva. Zaradi nezdravega načina življenja prizadenejo že mlajše generacije, zato je skrajni čas, da za najpomembnejšo mišico v telesu začnemo bolje skrbeti. Tukaj je sedem nasvetov, kako njeno delovanje izboljšati.

Preberi zapis
Image

Kako uporabiti defibrilator

Srčni zastoj je tudi v Sloveniji eden najpogostejših vzrokov smrti. K sreči pa smrt zaradi nenadnega srčnega zastoja ni neizogibna. Pravzaprav je to morda edino smrtonosno zdravstveno stanje, v katerem lahko, četudi nimaš strokovnega medicinskega znanja, s hitro reakcijo rešiš življenje.
Preberi zapis
Image

Prvi na kraju prometne nesreče – kako pomagati?

Na kraju nesreče se lahko hitro znajdeš s hudo poškodovanimi ljudmi ali ljudmi v šoku, zato je pomembno, da znaš pomagati ter da ohraniš mirno glavo in poskrbiš tudi za lastno varnost. Kako torej na kraju nesreče postopati?

Preberi zapis