Gorenjski krog po makadamu iz Ljubljane

Lahko/srednje zahtevno

72,4 kilometra

535 višinskih metrov

418 metrov nad morjem – Šenčur

3 ure

pretežno makadam (največ 10 % asfalta)

brez prometa/manj prometne ceste

Prenesi .gpx datoteko tukaj.

Opis trase:

Trasa, po kateri je potekala tudi gravel dirka Gravelution, nas popelje po najlepšem makadamu severno od Ljubljane; vse do Cerkelj in Šenčurja ter nazaj v Ljubljano. Posebnost trase je, da si jo vsak lahko prilagodi po svoji meri. Lahko odvozimo celotno traso, pot si lahko tudi skrajšamo, predvsem tam, kjer zavije še okoli Šmarne gore.

Predlagan start ture je v Šmartnem pod Šmarno goro. Od tam prečkamo avtocesto, kjer nas že takoj pričaka prvi makadamski odsek. Prečkamo Gameljne v smeri Povodja, od tam gremo na makadam, ki teče ob avtocesti vse do Repenj. Nadaljujemo po novih makadamskih poteh v okolici Vodic, naprej na Bukovico in v gozd pod Rašico, kjer se nam odpre pogled na mlinčke, ki so zaščitni znak vasi Suhadole.


Image

Slika 1 Mlinčki pri Suhadolah

Nadaljujemo do industrijske cone Komenda, prečkamo glavno cesto in se vozimo po makadamu v smeri Cerkelj. Že malce prej zavijemo levo na kolovoz, ki nas pripelje preko Zgornjega Brnika skozi gozd v smeri Šenčurja. Tam lahko na glavnem krožišču zavijemo desno na črpalko, da napolnimo plastenke, in pot nadaljujemo po makadamu ob avtocesti.

 

Image

Slika 2 Makadam z razgledom na gore in letališče

Pot nas vodi po kolovozu prek gozda do Vogelj in prek Vodic nazaj do Povodja. Tam zavijemo desno na makadam, po katerem bomo obkrožili Šmarno goro. Pot se nadaljuje po desnem bregu Save, tako se na koncu vrnemo nazaj v Šmartno.