Prvi na kraju prometne nesreče? Kako pomagati?

Prometne nesreče so tudi na slovenskih cestah žal neizbežne. Teh je po podatkih policije vsako leto okoli 18.000. In ker so zaradi njih v veliko primerih ogrožena tudi življenja, je prav, da vsak voznik ve, kako v primeru prometne nesreče ravnati. To lahko precej prispeva k zmanjšanju potencialnih tveganj na kraju nesreče in celo reši življenja.

Kaj storiti, če se na kraju prometne nesreče znajdeš prvi?

Samo brez panike. Na kraju nesreče se lahko hitro znajdeš s hudo poškodovanimi ljudmi ali ljudmi v šoku, zato je pomembno, da ohraniš mirno glavo. A ne pozabi, da je prav tako kot za varnost ponesrečencev pomembno poskrbeti tudi za lastno varnost, zato ne poskušaj storiti ničesar, kar bi lahko ogrozilo tvoje življenje.

Prebiti se moraš skozi štiri korake:

1. Zavaruj sebe in okolico

Svoje vozilo parkiraj čim bolj ob desni rob ceste ter vključi smerokaze. Obleči varnostni jopič, 100 do 150 metrov od poškodovanega vozila pa postavi varnostni trikotnik — če je nesreča za ovinkom, trikotnik postavi 100 metrov pred začetkom ovinka, če gre za avtocesto, kjer so hitrosti višje, trikotnik postavi od 250 do 400 metrov od kraja nesreče. Če imaš ob sebi sopotnika, ga prosi, da z varne razdalje mimo vozeča vozila opozarja na nesrečo.

2. Preveri stanje ponesrečencev

Ko sebe in kraj nesreče zavaruješ, preveri stanje ponesrečencev. Prepričaj se, koliko oseb je udeleženih v nesrečo, ali so pri zavesti in ali krvavijo. To so zelo pomembne informacije, ki jih bo treba predati ob klicu na pomoč.

3. Pokliči 112!

Naslednji in zelo pomemben korak je s klicem na številko 112 o nesreči obvestiti prvo pomoč. Navesti bo treba lokacijo, informacijo o nesreči, koliko ljudi je poškodovanih, kakšno je njihovo stanje in ali vozilo gori. To bo pomagalo, da bo na kraj nesreče prišlo zadostno število najbližjih reševalcev.

4. Nudi prvo pomoč, če je potrebna

Ko sebe in kraj nesreče zavaruješ ter pokličeš pomoč, se usmeri na ponesrečence, tako da:
  • se prepričaš, ali so vsi ponesrečeni potniki pri zavesti. Če so v nesreči udeleženi tudi otroci, je pomembno, da jih umirite;
  • iz ponesrečenih vozil ne skušaš odstraniti nikogar, razen če je ogroženo njihovo življenje;
  • če je žrtev nesreče v nezavesti, preveriš, ali diha in če karkoli ovira njene dihalne poti. Če oseba ne diha, lahko začneš oživljati, vendar le če si za to usposobljen;
  • poškodovanca, če ne diha, pustiš v položaju, v katerem je, vendar ga vseskozi spremljaš z budnim očesom;
  • če kdo od poškodovancev močno krvavi, v roke vzameš gazo in z njo neposredno pritisneš na rano, da bi pomagal ustaviti krvavenje, dokler na kraj nesreče ne prispe pomoč.


Če je ponesrečenec pri zavesti, skušaj od njega pridobiti čim več informacij. Če še pred prihodom reševalcev izgubi zavest, jim boš lahko posredoval pomembne informacije, kot so ime, starost, zdravstveno stanje, alergije ipd. Izpraševanje pa ti bo prav tako pomagalo oceniti, ali je žrtev morda utrpela poškodbo glave. Vse to so pomembne informacije, ki bodo olajšale in pohitrile delo reševalne ekipe.