S kužki v planine

Danes je med nami vse več ljubiteljev planin in navdušenih pohodnikov, ki so tudi ljubitelji in lastniki kužkov. A kot pravijo strokovnjaki, se je treba pohodništva s psom lotiti načrtno in postopoma. Le tako bodo naša skupna doživetja varna in prijetna za oba.

S prvimi koraki navajanja na pohodništvo lahko začnemo, ko naš kuža dopolni pet mesecev. Na začetku se osredotočimo na pravilno hojo v planinah, saj se ta precej razlikuje od vsakodnevnega tekanja zunaj. Z zahtevnejšimi pohodi pa počakajmo do njegovega dopolnjenega prvega leta starosti, ko se njegova rast in razvoj ustavita.

Previdnosti ni nikoli preveč

Poleg primerne opreme moramo biti pri hoji s psom po gozdu in v planinah pozorni tudi na druge nevarnosti. Prva je divjad, saj jo nekateri psi, poleg manjših gozdnih in travniških živali, zelo radi preganjajo in lovijo. Najbolje se ji je izogniti, saj jo naš pes jih lahko rani in poškoduje. Tudi druge živali, kot so medvedi ali divji prašiči, predstavljajo veliko nevarnost. Pogosto se zgodi, da pes v gozdu zavoha medveda in se mu približa, a se kaj hitro ustraši in zbeži nazaj k lastniku, za njim pa jo seveda ucvre tudi jezni medved.

Zato je prav, da v naravi povzročamo čim več hrupa, da nas bodo živali slišale že na daleč in se nam umaknile. Pogovarjajmo se glasno, na nahrbtnik ali pasjo ovratnico namestimo zvonček, lahko si požvižgavamo ali pojemo.

Obvezna pasja oprema

Oprsnica in povodec za psa sta nujna, potrebujemo pa tudi druge »malenkosti«, ki nam bodo olajšale naše izlete. Vedno in povsod naj bo z nami plastenka vode, ki jo natočimo v zložljivo posodico in nam v nahrbtniku ne vzame veliko prostora. Psu pogosto ponudimo vodo in ga opazujemo, če slučajno kaže znake žeje ali utrujenost. Večkrat se ustavimo, si odpočijemo in svojemu štirinožnemu prijatelju ponudimo osvežitev.

Če nameravamo planinariti cel dan, se moramo opremiti tudi s pasjo hrano ali pasjimi priboljški. Le tako se nam bo naš kuža lahko pridružil pri malici in se okrepčal.

Majhna trpežna zložljiva odejica lahko psu služi kot prostor za počitek. Če pes rad čofota po planinskih potočkih, je priročna tudi manjša brisača, s katero ga temeljito osušimo.

Pomislimo tudi na osnovno prvo pomoč, da bomo lahko pomagali in oskrbeli psa, če se poškoduje. Vsebuje naj sterilne gaze, povoje, škarje, odstranjevalec klopov, mazilo za tačke, obliž, pinceto in kompreso.

Če je naš kuža mladiček, starejši, pes manjše pasme ali pa brez kondicije, si lahko pomagamo tudi z nahrbtnikom za psa, v katerem ga prenašamo. Ti nahrbtniki se od navadnih razlikujejo po tem, da imajo mrežaste dele, ki skrbijo za dobro prezračevanje v notranjosti, čvrsto in stabilno dno, možnost popolnega odpiranja na vrhu, karabin za privez ter zunanje žepe za potrebščine.

Zaščitite kužka pred klopi

Klopi so sovražniki vseh ljubiteljev izletov v naravo. Prenašajo mnogo bolezni, ki so lahko zelo nevarne za nas in našega kužka. Zato je pomembno, da poskrbimo za pravočasno zaščito svojega kužka. Na voljo so nam ampule, ovratnice, elektronski obeski, spreji in dodatki k prehrani, ki jih lahko kupimo v veterinarskih ambulantah in trgovinah z opremo za male živali. Pametno je, da se pred nakupom posvetujemo s strokovnjaki in natančno preberemo navodila na embalaži, saj različni izdelki vsebujejo različne aktivne sestavine. Odmerek izdelka je odvisen od velikosti in teže psa, včasih pa tudi od dolžine njegove dlake.

In še namig. Ne glede na to, kam se podamo – če je to le bližnji vrh ali zelo obiskana planinska točka – sta previdnost in varnost vedno na prvem mestu. Za večjo varnost lahko poskrbimo tudi s primerno vzgojo in socializacijo svojega kužka. Srečno!