Zdravi recepti za noč čarovnic


Noč čarovnic je priložnost, da v kuhinji prikličeš na plan svojo temačno plat.
Zbrali smo 7 idej za Halloween recepte, ki so uravnoteženi, hranljivi in okusni, predvsem pa strašljivi. Povabljence na zabavi za noč čarovnic bodo preganjale jedi v obliki krutih pošasti, srhljivih pajkov, zloveščih čarovničinih prstov in morastih duhov. Pri njihovi pripravi bodo z veseljem sodelovali tudi otroci.

Si upaš preizkusiti te trepet zbujajoče recepte?

Pošastne mini pice


Te mini pice so pripravljene iz polnozrnate moke, iz dodatkov pa oblikujemo strašljive Halloween motive: duhce, mumije, pajke in pošasti.

SESTAVINE (za 10 mini pic):

  • 250 g polnozrnate moke
  • 125 g vode
  • 75 g mleka
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 10 g kvasa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • Paradižnikova omaka
  • Rezine sira
  • Črne olive
  • Zelene olive, polnjene s papriko
  • Paprika
  • Začimbe za pico
  • Drugi poljubni dodatki (npr. kuhan pršut)
Image

POSTOPEK:

1. V lonček nalijemo mleko, sladkor in žličko moke ter nadrobimo kvas. Postavimo na toplo in počakamo 10 minut, da kvasec malo vzhaja.

2. Moko presejemo v skledo, v kateri bomo zamesili testo. V moki naredimo jamico ter vanjo zlijemo kvasni nastavek, vodo in olje. Ob robu posolimo. Testo zamesimo z rokami ali z mešalnikom s kljukastim nastavkom. Če je testo premehko in se preveč lepi na roke, dodamo še malo moke.

3. Testo razdelimo na 10 kroglic, ki jih razporedimo na pomokano krpo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro.

4. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo dodatke. Sir, olive in zelenjavo narežemo v razne oblike: obraz, oči, zobe, pajke in duhove.

5. Pice razvaljamo in jih razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem. Po vsaki pici razmažemo paradižnikovo omako, potresemo začimbe, po želji dodamo kuhan pršut, nato pa okrasimo. Nekaj predlogov za okrasitev:
- iz črnih oliv naredimo pajke;
- iz tankih rezin sira izrežemo obliko obraza ali duhcev;
- »mumija« pico obložimo s trakci sira, za oči pa uporabimo rezine zelenih oliv, polnjenih s papriko;
- za pico »pošast« iz paprike izrežemo zobe, za oči pa uporabimo krogce iz sira in rezine oliv.

6. Pice pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 °C približno 10 minut. Ker želimo, da sir ohrani obliko, ga na pice dodamo šele zadnjo minuto pečenja. To velja za »mumija« pico, duhce in obraz. Vse ostale nadeve torej na pico nadevamo prej, postavimo v pečico, nato pa tik pred koncem pečenja vzamemo iz pečice, dodamo iz sira izrezane oblike ter pečemo še 1–2 minuti.

Halloween polnjene paprike


Ni rečeno, da lahko za noč čarovnic rezljamo samo buče. Tokrat bomo oblike obrazov izrezali iz paprik, nadev pa bomo pripravili iz mletega puranjega mesa in riža.

SESTAVINE (za 6 polnjenih paprik):

  • 6 paprik različnih barv
  • 100 g rjavega riža
  • 500 g puranjih filejev
    (ali puranjega mletega mesa)
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 strok česna
  • 10 g olja za peko
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 dcl paradižnikove omake
  • Šop svežega peteršilja
  • Sol, poper
  • 1 jajce
  • 60 g naribanega lahkega sira
Image

POSTOPEK:

1. Paprikam pri vrhu odrežemo pokrov in očistimo ter operemo notranjost. Nato s pomočjo majhnega ostrega noža izrežemo oči in usta.

2. Riž skuhamo v slani vodi po navodilih z embalaže, odcedimo odvečno vodo in ga pustimo, da se ohladi.

3. Puranje fileje narežemo na koščke in v električnem sekljalniku zmeljemo v mleto meso.

4. Čebulo olupimo, nasekljamo in počasi popražimo na olju.

5. K čebuli dodamo mleto puranje meso in ga na visoki temperaturi popražimo iz vseh strani. Med praženjem neprestano mešamo in ga s pomočjo kuhalnice drobimo na manjše koščke.

6. Po približno 10 minutah praženja na robu ponve naredimo prostor, kjer 30 sekund pražimo nasekljan česen. Ko zadiši, vse skupaj zmešamo.

7. Dodamo še sol, poper, paradižnikov koncentrat in paradižnikovo omako. Kuhamo še par minut, da se okusi lepo povežejo. Na koncu primešamo nasekljan peteršilj.

8. Maso iz ponve predevamo v skledo in jo pustimo, da se ohladi. Pečico segrejemo na 180 °C.

9. Ohlajeni masi primešamo kuhan riž. Poskusimo in po potrebi dosolimo. Primešamo še razžvrkljano jajce.

10. Paprike razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem, ter jih napolnimo z nadevom. Po vrhu potresemo z naribanim sirom, pokrijemo s pokrovom in pečemo 20 minut.

Strašna zelenjava iz pečice


Za noč čarovnic se krompir iz oblike pomfrija prelevi v duhce, sladki krompir dobi pošastni obraz, rdeča pesa pa postane čarovniški klobuk.

SESTAVINE:

  • Rdeča pesa
  • Sladki krompir
  • Krompir
  • Oljčno olje
  • Sol
Image

POSTOPEK:

1. Zelenjavo očistimo, olupimo in operemo. Nato jo narežemo na 3 mm debele rezine.

2. Iz rezin z malim ostrim nožem izrežemo različne oblike: iz sladkega krompirja izrežemo obraze, iz belega krompirja duhce, iz rdeče pese pa čarovniške klobuke.

3. Zelenjavo razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem. S pomočjo kuhinjskega čopiča jo po vrhu na tanko namažemo z oljem in posolimo.

4. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 °C približno pol ure.

Energijske krogljice pajki


Te energijske kroglice niso premočna kalorična bomba, saj del arašidovega masla nadomestimo z naribanim jabolkom, recept pa uravnotežimo z dodatkom beljakovin v prahu. Kroglice se za noč čarovnic pretvorijo v pajke s pomočjo koščkov slanih prestic, ki postanejo pajkove nožice.

SESTAVINE (za 18 kroglic):

  • 60 g datljev
  • 60 g odcejenega naribanega jabolka (1 srednje veliko jabolko)
  • 20 g arašidovega masla
  • 20 g beljakovin v prahu z okusom čokolade
  • 10 g kakava v prahu
  • 100 g drobnih ovsenih kosmičev
  • Slane prestice (pakiran slan prigrizek)
  • Mandljevi lističi ali pinjole za oči
Image

POSTOPEK:

  1. Datlje prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut, da se zmehčajo.

  2. V električnem sekljalniku ali blenderju zmešamo odcejene, razkoščičene datlje, arašidovo maslo in drobno naribano jabolko. Po potrebi mešalnik ustavimo in z lopatko postrgamo stene. Nadaljujemo z mešanjem tako dolgo, da dobimo homogeno maso.

  3. Postopoma dodajamo suhe sestavine: beljakovine v prahu, kakav in 3/4 ovsenih kosmičev. Na koncu v maso na roke vmešamo preostale ovsene kosmiče. Dodamo toliko ovsenih kosmičev, da je masa gosta in se sprijema skupaj, da bomo iz nje lahko oblikovali kroglice.

  4. Maso postavimo za pol ure v hladilnik. Medtem pripravimo pajkove noge in oči: za noge nalomimo koščke prestic, za oči pa iz mandljevih lističev izrežemo krogce (ali pa uporabimo pinjole).

  5. Iz mase oblikujemo kroglice (lažje gre z navlaženimi rokami) in jih polagamo na peki papir.

  6. V vsako kroglico zapičimo 6 pajkovih nog in s pinceto pritrdimo oči.

Bučni browniji s pajkovo mrežo


Bučno pecivo s koščki čokolade je po teksturi podobno brownijem. Za razliko od klasičnih brownijev ne vsebuje dodanega sladkorja, bele moke ali masla, a po okusu prav nič ne zaostaja. Dodatek bučnega pireja in sezonskih začimb to pecivo pretvorijo v pravo jesensko poslastico, Halloween vzdušje pa pričara okras – pajčevina.

SESTAVINE (za 8 kosov):

  • 200 g bučnega pireja iz maslene buče*
  • 1 srednje veliko jajce
  • 100 g skyra
  • 1 žlička arome vanilije
  • ½ zamaška ruma
  • 30 g mletih ovsenih kosmičev
  • 30 g beljakovin v prahu
    (okus vanilije ali čokolade)
  • 30 g mletih mandljev
  • 40 g eritritola
  • 1 zvrhana žlička pecilnega
  • ½ žličke cimeta
  • Ščep klinčkov v prahu
  • Ščep naribanega muškatnega oreščka
  • Ščep soli
  • 30 g temne čokolade

    Za pajkovo mrežo:
  • 40 g temne čokolade
  • 1 žlička masla
Image

POSTOPEK:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C. Manjši okrogel pekač obložimo s peki papirjem.

  2. Temno čokolado nasekljamo na koščke.

  3. V multipraktiku zmešamo mokre sestavine: bučni pire, jajce, skyr, aromo vanilije in rum. Nato dodamo suhe sestavine: beljakovine v prahu, eritritol, mlete ovsene kosmiče (predhodno jih zmeljemo v kavnem mlinčku), mlete mandlje, pecilni in začimbe ter zmešamo.

  4. V maso na roke vmešamo čokoladne koščke.

  5. Manjši pekač (premera 15–20 cm) namastimo z maslom in potresemo z moko. Lahko uporabimo tudi peki papir ali silikonski pekač. Maso vlijemo pekač in postavimo v ogreto pečico za približno 30 min.

  6. Z zobotrebcem preverimo, če so browniji že dovolj pečeni. Zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, mora biti brez sledi mokrega testa, ko ga izvlečemo. Nato pecivo vzamemo iz pečice in ohladimo.

  7. Za preliv nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado skupaj z žličko masla. Čokolado nadevamo v dresirno vrečko. Uporabimo konico z malo okroglo luknjo in na pecivo narišemo pajkovo mrežo.

* Bučni pire pripravimo tako, da masleno bučo razpolovimo in pečemo v pečici na 180 °C do mehkega (45–60 min). Nato odstranimo semena, izdolbemo meso in ga v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladek pire.

Čarovničini prsti


Čarovničini prsti so strašljiva sladica, ki ne sme manjkati na zabavi za noč čarovnic. Lahko jih pripraviš iz klasičnega piškotnega testa, za bolj zdravo različico pa poskusi s spodnjim receptom, ki ne vsebuje masla ali dodanega sladkorja.

SESTAVINE za 12 prstov:

  • 100 g mandljevih lističev ali mletih oluščenih mandljev
  • 50 bele moke
  • 40 g eritritola
  • 40 g mandljevega ali arašidovega masla
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 jajčni beljak (30 g)
  • 1 žlička arome vanilije
  • Ščep soli
  • 12 blanširanih mandljev
  • Jagodna marmelada
Image

POSTOPEK:

  1. Mandljeve lističe zmeljemo v kavnem mlinčku. Posebej zmeljemo še eritritol.

  2. V skledici z vilico zmešamo mlete mandlje, eritritol, pecilni in sol. Nato dodamo mandljevo maslo, aromo vanilije in jajčni beljak. Po žličkah dodajamo moko in z rokami na hitro pregnetemo.

  3. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za pol ure.

  4. Iz testa na deski oblikujemo čarovničine prste. Od kepe testa odtrgamo manjši del, ki ga oblikujemo v svaljek v velikosti prsta. Na enem koncu svaljka odtisnemo blanširan mandelj, da dobimo vdolbino za noht. Nato mandelj odstranimo. Z ostrim nožem naredimo 2-3 zareze na vsakem od dveh členkov, da dobimo gubice. Med členki prst narahlo stisnemo skupaj, da zgleda skrivenčeno.

  5. Ko oblikujemo vse piškote, jih razporedimo na pladenj, ki ga postavimo za 10 minut v zmrzovalnik. Pečico segrejemo na 180 °C.

  6. Čarovničine prste iz zmrzovalnika prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico in pečemo približno 12 minut, da se prsti začnejo obarvati zlato-rjavo.

  7. Pekač vzamemo iz pečice in počakamo, da se prsti ohladijo. Nato na vsak noht nadevamo malo jagodne marmelade in nanjo pritisnemo blanširan mandelj. Zgledati mora, kot da je izza nohta pritekla kri. Čarovničine prste postrežemo zraven čaja z dodatno jagodno marmelado.
FitLucija in ekipa Migimigi

Z izpolnitvijo enega od izzivov prejmeš privlačne ugodnosti ter sodeluješ v mesečnih žrebanjih za praktične nagrade in letnih žrebanjih za glavne nagrade:

Image
  • brezplačni posladek za kužka 4Pet Trojeto in
  • 10-odstotni popust na enkratni nakup za določene blagovne znamke v trgovini Mr. Pet.
  • 3 x darilni bon za nakup v trgovini Mr.Pet v vrednosti 40 eur
Image
  • Kolesarski vikend paket v Poreču v 2021
  • Kolesarski komplet Ljubljana Migimigi
  • 20 bidonov
  • Nižja prijavnino za Maraton Franja, ki jo prejmeš na svoj e-poštni naslov, ter
  • 20% popust pri nakupu Kolesarske kartice Kolesarske zveze Slovenije,
Image
  • Obisk dvatisočaka za dve osebi
  • Do 20% popust na članarino Planinske zveze Slovenije
Image
  • Spa vikend oddih za dve osebi v Lifeclass Portorož
  • Svetovanje v zvezi s stresom, brezplačno testiranje in ena seansa pri dr. Tušaku
  • Knjiga Zakaj spimo - Moč spanja in sanj, Mathew Walker

Kot Migimigi član s sklenitvijo zavarovanja Moj življenjski kasko, ali Specialist z asistenco prejmeš vstopnico (ali dve) za Arboretum Volčji Potok.

P.S. - Si želiš še več receptov in koristnih vsebine? Reši kviz »Veš zakaj ješ …« in preveri, kako dobro se držiš smernic zdrave prehrane.