Življenje se je obrnilo na glavo

V času epidemije korona virusa se nam je življenje postavilo na glavo. Šole so zaprte, prav tako so zaprla vrata številna podjetja in druge ustanove. Naše družabno življenje se je popolnoma zaustavilo in življenjski krog se je omejil na člane naše družine, s katerimi preživljamo dneve. Da bi lažje prebrodili ta čas, poskrbimo za novo rutino in ostanimo pozitivni.


In kako najbolje preživeti ta čas z otroki, še zlasti če moramo delati od doma? Kako se znajti v medsebojnih odnosih, ohranjati pozitivno komunikacijo in poskrbeti za novo rutino?

Da bo naše sobivanje prijetno in včasih vsaj vzdržno, moramo poskrbeti, da v odnosih z bližnjimi postavimo ustrezne meje in pravila medsebojne komunikacije. Le tako bomo lahko premagali stresne in neprijetne trenutke, ki se jim nikakor ne moremo izogniti.

Odprt in iskren pogovor o skrbeh in pričakovanjih družinskih članov v času, ki ga preživljamo med štirimi stenami, je nujen in lahko pomembno pripomore k boljšemu skupnemu bivanju.

Prav tako je dobrodošlo ohranjanje vsakdanje rutine, predvsem je to obvezno za vse, ki imajo radi red in organiziranost. Rutina nam lahko da občutek varnosti in ta je danes še kako potrebna. Če smo v samoizolaciji skupaj z otroki, moramo v tem času rutino nekoliko prilagoditi njihovim potrebam oziroma obdržati rutino, ki smo je bili vajeni že prej.

Drug drugemu dajmo dovolj prostora in ne pozabimo na spoštovanje osebnega prostora družinskih članov. Pogosto je to težko izvedljivo, sploh če preživljamo skupni čas v majhnem stanovanju, zato je prav, da drug drugemu prisluhnemo in upoštevamo, da vsi potrebujemo odmik, mir in čas zase.


Image

Tudi če delate od doma, ne ostanite cel dan v pižami

V trenutni situaciji se spopadamo z osamljenostjo, strahom, negotovostjo glede prihodnosti in službe, skrbjo za bližnje in starejše sorodnike, pa tudi s finančnimi težavami … Gre za situacije, ki v nas povzročajo nemir in neprijetne občutke, situacije, ki bi jih radi čim prej uspešno premagali.

V teh trenutkih se ne smemo prepustiti malodušju, saj ravno malodušje, strah in pobitost vodijo v vse slabšo samopodobo in izgubo motivacije. Zato ohranjajmo pozitivno naravnanost in potrpljenje ter poskrbimo zase.

Čeprav je naša kuhinja, jedilnica ali dnevna soba postala naša nova pisarna, ne ostanimo ves dan v pižami. Še vedno drži, da je pižama namenjena spanju in ne za delo. Odločite se zase in poskrbite za določeno mero urejenosti, počutili se boste bolje.Dr. Matej Tušak